INFOTEKA
AGDKOMPUTERYRTV
Chłodziarko-zamrażarki(417)
Czajniki(142)
Kuchenki Mikrofalowe(156)
Kuchnie(293)
Odkurzacze(279)
Okapy(325)
Piekarniki(306)
Płyty(371)
Pralki(386)
Zamrażarki(107)
Zmywarki(435)
Żelazka(98)
Karty graficzne(144)
Karty muzyczne(2)
Płyty główne(18)
Kamery internetowe(57)
Klawiatury(73)
Monitory LCD(160)
Myszy(136)
Słuchawki(53)
Aparaty cyfrowe(179)
Kamery cyfrowe(65)
TV CRT (tradycyjne)(24)
TV LCD (ciekłokrystaliczne)(24)
TV PDP (plazmowe)(14)
TV TP (projekcyjne)(8)
Odtwarzacze przenośne(20)
Odtwarzacze samochodowe(23)

Zmywarki

W ostatnich latach sprzedaż zmywarek wzrasta o kilkadziesiąt procent w ciągu roku. Znaczy to, że coraz więcej osób przekonuje się do tego typu urządzenia, choć stopień wyposażenia polskich gospodarstw domowych daleki jest od standardów europejskich. Ostatnie zmiany popytu spowodowane są większą znajomością tego typu produktów, trendem konsumenckim, ale także drastyczną obniżką średnich cen detalicznych.

Nowoczesne zmywarki nie tylko dokładnie zmywają naczynia, ale także je dezynfekują, a przy tym oszczędzają wodę, energię i czas. Zmywarki zużywają nawet do 10 razy mniej wody niż umycie analogicznej ilości naczyń ręcznie. Zapewniają przy tym dużo wyższą jakość mycia, która widoczna jest przede wszystkim w przypadku naczyń szklanych (kieliszki, szklanki), a osiągana jest dzięki użyciu nabłyszczacza.

Nie wszyscy też wiedzą, że w zmywarce maksymalny słupek wody ma wysokość raptem 7-10 centymetrów, a oszczędność wody osiągana jest przez kilkukrotne użycie tej samej wody, podlegającej ciągłemu filtrowaniu. Oczywiście ostateczne płukanie następuje dzięki nowemu strumieniowi wodnemu.

Większość zmywarek zużywa już poniżej 15 litrów wody, co jest bardzo dobrym rezultatem!

Zastosowanie przepływowych ogrzewaczy wody oraz wymienników ciepła zapewnia z kolei maksymalną oszczędność energii elektrycznej.

Klasyfikacja zużycia energii, jakości zmywania i suszenia zobrazowana jest za pomocą czytelnych klas, gdzie  klasa A reprezentuje najwyższy stopień skuteczności.

Zauważyć należy, że zmywanie w zmywarce odbywa się w wodzie dużo cieplejszej niż podczas zmywania ręcznego, co daje dużo lepsze efekty pod względem zachowania czystości i walki z mikrozabrudzeniami.

Różnorodne programy umożliwiają dostosowanie cyklu mycia do różnych potrzeb. Dostępne są np. programy skrócone, szybkie czy automatyczne badające stopień zabrudzenia naczyń i same dobierające do niego odpowiednie parametry. Można np. zmywać tylko jeden koszyk lub zastosować ekspresowe zmywanie dla mało zabrudzonych naczyń. Inny program zastosujemy do mocno zabrudzonych naczyń (np. przypalonych garnków), a inny do delikatnych, cennych przedmiotów.

Różnorodne umożliwiają dostosowanie cyklu mycia do różnych potrzeb. Dostępne są np. programy skrócone, szybkie czy automatyczne badające stopień zabrudzenia naczyń i same dobierające do niego odpowiednie parametry. Można np. zmywać tylko jeden koszyk lub zastosować ekspresowe zmywanie dla mało zabrudzonych naczyń. Inny program zastosujemy do mocno zabrudzonych naczyń (np. przypalonych garnków), a inny do delikatnych, cennych przedmiotów.

Na rynku wyróżniamy zmywarki do zabudowy meblowej i wolnostojące. Pod względem technologii zmywania, nie różnią się niczym szczególnym, jednak te pierwsze nie posiadają obudowy drzwiczek, którą należy zamontować stosownie do wybranego standardu meblowego.

Wszystkie typy zmywarek występują w dwóch wariantach i są szerokości 45 centymetrów (wąskie pozwalające na załadowanie 6 kompletów naczyń) i 60 centymetrów(pozwalające na załadowanie 12 kompletów naczyń). Standardowy komplet naczyń to: duży talerz płaski, duży talerz głęboki, mały talerz, filiżanka ze spodkiem i komplet sztućców.

W zmywarce można zmywać prawie wszystkie rodzaje naczyń, garnków i sztućców. Uważać należy jedynie na inkrustowaną porcelanę i malowane ozdoby, które mogą z czasem ulec zniszczeniu. Najlepiej w momencie zakupu upewnić się, czy dany wyrób nadaje się do zmywania automatycznego (czasami na odwrocie jest umieszczony odpowiedni napis).  

Każda obecnie oferowana zmywarka ma różnego rodzaju pojemniki i uchwyty ułatwiające wstawienie różnego rodzaju naczyń. Są one regulowane na różne sposoby i umożliwiają także zmywanie nietypowych pojemników czy tac.

Zmywarka nie musi być całkowicie wypełniona, aby ją uruchomić. Jednakże całkowite wypełnienie daje największe oszczędności (relacja zmytych naczyń do zużytej wody i prądu). W wypadku korzystania z "twardej wody" ( a taka z reguły jest w sieci wodociągowej) należy stosować sól zmiękczającą. Do zmywania możemy używać zarówno specjalnych proszków, jak i kostek (np. 3 w 1). Warto przemyśleć przed zakupem urządzenia, jakich środków będziemy używali, gdyż niektóre zmywarki oferują specjalne programy z zastosowaniem kostek „3w1”. Stosując nabłyszczasz, pamiętać należy, aby po zakończeniu cyklu nie wyjmować od razu naczyń, w szczególności szkła, tylko pozwolić im odpowiednio odparować i nabrać właściwego połysku.

W momencie zakupu należy również zwrócić uwagę na dostępność filtrów, których czyszczenie jest jedną z podstawowych funkcji przy obsłudze zmywarki. Sprawdzić też należy, czy urządzenie jest wyposażone w system zabezpieczenia przed wyciekiem wody, choć to staje się już standardem.

Ważny jest też poziom hałasu emitowanego przez te urządzenia, szczególnie w przypadku, gdy zmywarka stoi w kuchni połączonej z salonem. Zwykle parametr ten mieści się w przedziale 38-57 dB.

Ciekłokrystaliczny wyświetlacz pozwala na lepszą „komunikację” z urządzeniem i kontrolę np. czasu pozostałego do zakończenie cyklu zmywania.

Zmywarki dostępne w „zwykłych” sklepach AGD nie nadają się do użytku profesjonalnego w gastronomii, ponieważ nie mają funkcji „wyparzania”, czyli zmywania w temperaturze ponad 90 stopni C.

Ciekawe, że często pierwszym zakupem jest zmywarka o szerokości 45 centymetrów. Zwykle nabywcy kierują się argumentem małej ilości zmywania, co w praktyce okazuje się złudne i powoduje, że druga kupowana zmywarka jest najczęściej szerokości 60 centymetrów.

Wszystkie zmywarki w Infotece